Въздухът в спалнята
Категория: Новини

Въздухът в спалнята

23.03.2021

Въздухът в спалнята

Не веднъж сме казвали в нашите блог статии, че прекарваме ⅓ от живота си в спалнята. Затова средата в нея трябва да е подходяща. 

Един от най-важните фактори за подходяща среда в спалнята е чистият въздух в нея.

Замисляли ли сте се колко чист е въздухът във вашата спалня? Ако не сте, значи е време. Спалнята може да е пълна с алергени, задействащи астмата, аромати и химикали. Ако е така, това означава, че ще се отрази на качествения и пълноценен сън, от който се нуждаете.

Ето няколко съвета, чрез които да пречистите въздуха в спалнята:

Намалете алергените. 

В спалнята обикновено има най-голямо количество алергени, за разлика от останалите стаи в дома. За да намалите алергените перете чаршафите си поне веднъж седмично на програма, която изпира на 60. Препоръчително е да държите домашните любимци извън спалнята си и извън самото леглото. Не дръжте мокри или влажни дрехи в спалното помещение. Сменяйте матрака си на всеки десет години и възглавницата си веднъж годишно. Почиствайте спалнята си с прахосмукачка поне веднъж в седмицата и забърсвайте праха по мебелите, за да няма натрупване. 

Ако в непосредствена близост до спалнята си имате баня, не забравяйте и за алергените там. По време на душ, пуснете вентилатор или отдушник, също така и поне 15-20 минути след това, за да предотвратите появата на мухъл. Простирайте кърпите, които използвате след душ, за да изсъхнат.

Почиствайте често душа, ваната и мивките си с препарат и вода, за да не се образува плесен. Почиствайте под мивки, зад тоалетни често и на места, където могат да се натрупат плесени и други алергени.

Ако вече имате плесен, почистете я възможно най-скоро с подходящ препарат и вода. По време на почистването носете маска и ръкавици, за да избегнете контакт с натрупалите се плесен и други алергени.

 

Прочетете още: Съвети за по-уютна спалня