• Начало
  • Какво представляват чаршафите от микрофибър и каква е разликата от памучните?
Какво представляват чаршафите от микрофибър и каква е разликата от памучните?
Категория: Новини

Какво представляват чаршафите от микрофибър и каква е разликата от памучните?

02.09.2021

Какво представляват чаршафите от микрофибър и каква е разликата от памучните?

Изборът между спално бельо от памук или микрофибър може да бъде малко труден. Препоръчваме ви да прецените плюсовете и минусите между тях, но също така да вземете предвид тяхното усещане, издръжливост, нужди от поддръжка и цена.

Спално бельо от микрофибър се състои от фино тъкани влакна, изработени от дървесна маса, полиестер или найлонови полимери. Като синтетична тъкан, микрофибърът е по-малко вероятно да се свие в сравнение с изцяло естествените тъкани като памук.

Чаршафите от микрофибър са издръжливи, устойчиви на петна и отблъскват влагата. Другите им предимства са нежната им повърхност, хигиенични са, меки са на допир, леки са, могат да се третират с антибактериални химикали и не на последно място са издържливи при правилно пране.

Ето и по какво се различават двата вида чаршафи:

Усещане

Памукът е известен със своето меко и свежо усещане, особено когато за пръв път спите на нов комплект чаршафи. 

Микрофибърът има гладко и хлъзгаво усещане, подобно на коприна или сатен. Имайки това предвид, микрофибърът улавя повече топлина в сравнение с памука. Задържането на топлина може да бъде чудесно, ако живеете на по-студен климат или ако е зима. В противен случай може да ви създадат дискомфорт.

Издръжливост

Памучните чаршафи с голям брой нишки обикновено издържат много по-дълго от памучните чаршафи с по-нисък брой нишки. Особено по-висококачественият памук става по-мек с всяко пране, без да причинява износване на памука.

Чаршафите от микрофибър с плоско тъкане са по-добри в дългосрочен план от тези с вафлена тъкан. Те могат да издържат на често пране. Плоските тъкани също така са по-малко склонни към свиване при пране и изсушаване.

Поддръжка

Микрофибърните и памучните чаршафи се перат сравнително лесно. В повечето случаи и микрофибърните, и памучните чаршафи са подходящи за изпиране в пералнята и след това сушене в сушилнята на подходяща програма. Не забравяйте обаче винаги първо да проверите инструкциите за тяхното прането.

Цена

Чаршафите от микрофибър и памучните чаршафи се предлагат в широк диапазон от ценови категории, с достъпни и луксозни варианти. И все пак комплектите от микрофибър са сравнително по-евтини от памучните, тъй като са синтетични.

 

Прочетете още: Актуални летни пижами и нощници за жени