• Начало
  • Как да изперете завивката си в 5 лесни стъпки
Как да изперете завивката си в 5 лесни стъпки
Категория: Новини

Как да изперете завивката си в 5 лесни стъпки

23.07.2021

Как да изперете завивката си в 5 лесни стъпки

Вашата завивка може да съдържа алергени като прахови акари, които нарушават съня, така че е важно да знаете как да я изперете по правилен начин.

Прането на завивката от два до три пъти годишно ще поддържа леглото ви свежо и чисто. За щастие прането и, дори с пълнеж от пух, е почти толкова лесно, колкото и обичайното пране.

1. Прочетете етикета на завивката

Преди да сложите завивката в пералнята, проверете етикета, с описаните инструкции от производителя за това как се пере. Някои материи, като вълна или коприна, могат да се повредят или свият, така че ако на етикета пише „само за химическо чистене“, най-добре е да я оставите за химическо. Ако етикетът ви дава възможност за машинно пране, не забравяйте да следвате конкретните инструкции, като например използване на студена вода или прогарама за пране на ръка.

2. Използвайте правилната пералня

Уверете се, че вашата завивка се побира в пералнята ви. Определено е най-добре да я изперете самостоятелно. Ако в пералнята ви няма достатъчно място, възможно е завивката ви да не се изпере добре.

3. Изберете подходящата програма за пране и правилния перилен препарат

Използвайте мек или естествен препарат за пране, като дозирате според описанието на опаковката. Изберете нежния или деликатен цикъл, и добавете допълнително изплакване, ако е възможно. Етикетът на завивката ви може да препоръча настройка на температурата. Студената или умерено топла вода ще защити цветовете и тъканите, докато горещата вода ще унищожи акарите, ако не планирате машинно сушене след това.

4. Изсушете завивката си в сушилнята

След като завивката ви е изпрана, прехвърлете я в сушилнята. Изсушете при температура, описана на етикета за няколко часа.

5. Изваждайте завивката от сушилнята през половин час

Изваждайте завивката от сушилнята на всеки половин час, за да преразпределите пълнежа. Върнете я отново в сушилнята и продължете цикъла. Това ще гарантира, че завивката ви изсъхва равномерно.

 

Прочетете още: Как да поддържате спалнята си хладна през лятото