• Начало
  • Подходяща температура в спалнята по време на сън
Подходяща температура в спалнята по време на сън
Категория: Новини

Подходяща температура в спалнята по време на сън

10.03.2021

Подходяща температура в спалнята по време на сън

Да си в комфортна среда е от съществено значение за пълноценен сън. Поддържането на приблизителна температура около 18,5°C в спалните помещения е идеално.

Температурата на тялото ни намалява по време на сън, а хладната, но не студена стая ще ни помогне да се адаптираме и отпуснем в по-дълбок сън.

Кърмачетата може да се нуждаят от малко по-висока стайна температура за сън, но не е препоръчително да увеличаваме термометъра с повече от 1-2 градуса, за да не ги прегреем и да се изпотят по време на сън. 

Има научни причини, поради които стайната температура от около 18,5°C  е оптимална за добър сън през нощта.Това е свързано с регулирането на вътрешната температура на тялото ни.

Вътрешната температура на тялото ни се променя за период от 24 часа. Това е известно като циркаден ритъм. Тялото ни започва да излъчва топлина, точно когато си легнем и продължава да се охлажда, докато достигне най-ниската си точка, което се случва около 5 сутринта.

Тялото ни се охлажда чрез разширяване на кръвоносните съдове на кожата. Когато температурата започне да спада през нощта, може да забележим, че първоначално ръцете и краката ни се затоплят. Това е така, защото тялото ни позволява на топлината да излиза през тях, за да намали нашата основна температура.

Ако температурата в спалнята ни е твърде висока или ниска, това може да повлияе на вътрешната температура на тялото ни и да доведе до нарушен и непълноценен сън.

Температурата в стаята, в която спим, е един от най-важните фактори за постигане на пълноценен сън.

Вероятно сте забелязали, че през горещите летни месеци, температурата на стаята, в която спим е по-висока. В следствие, на което това оказва влияние на процеса на заспиване и качеството на набавения сън. Това може да повлияе на способността на тялото да се охлажда през нощта.

 

Прочетете още: Павилната поза по време на сън